Testimonials

Dan Forrest
16 months ago, I met Teus van der Stelt in the Netherlands and watched his magic as he created light shows to accompany my Requiem and Jubilate Deo. He memorized both pieces start-to-finish, and ran live light cues (without a score!) for three different setups in three different locations in the Netherlands, culminating in a performance in the Concertgebouw.
I purposely sat by him in the performances to watch him work- it was mesmerizing. In short, he's a light-wielding genius-wizard. Now, he's created a virtual light interpretation for "the breath of life" movement 1. I can't wait to see this live someday, Teus!
The breath of life (virtual light)

Antony Hermus dirigent
Conducting and playing to the creation of “M6-live” by Teus van der Stelt was one of the most extraordinary experiences I had in the field of multimedia-arts. With an extremely sophisticated light choreography, Teus took both musicians and audience along on an emotional trip down the abyss of the human soul. The synergy of the sounds of Mahlers Sixth Symphony and Teus intense and bold choices made a huge impact on everybody in the room - an impact that I will never forget.

Ewout van Dingstee artistiek manager Nationaal Jeugd Orkest en NJO Muziekzomer Gelderland
Ik vind dat je er echt een prachtige voorstelling van hebt gemaakt, geweldig passend bij de muziek en die ook versterkend. En dat is heel knap bij zo'n groots en compleet werk als Mahler 6! Ik heb het al omgedoopt van "belichting" naar "lichtchoreografie". Dat vind ik veel meer recht doen aan jouw werk als lichtartiest.
Ik (en Antony en het NJO-team met mij) was er ontzettend blij mee. Ook vanuit het publiek kregen we veel enthousiaste reacties. Ik ben er trots op hoe we het samen allemaal hebben neergezet. En de samenwerking was weer erg fijn. Graag tot een volgende gelegenheid.

Tan Dun componist/dirigent
‘He’s a real artist.’

Margrith Vrenegoor regisseur
Als regisseur heb ik vaak met Teus gewerkt en onder alle mogelijke werkomstandigheden; van producties waarbij financieel ruimte was tot complexe producties waarbij weinig middelen ter beschikking stonden. Teus kan heel snel de essentie vatten van een productie en die essentie vertalen in zijn licht- composities. Zijn licht staat nooit los op zichzelf, maar voegt altijd een nieuwe dimensie toe aan de productie. Ook als er weinig tijd en middelen zijn. Dat is een bijzondere kwaliteit die niet veel lichtontwerpers hebben.
 
Marc Versteeg artistiek manager van Bosch Requiem
Teus van der Stelt van ‘Lumiteus’ heb ik zeven jaar geleden leren kennen als Artistiek Manager van Bosch Requiem van de organiserende Stichting Jheronimus Bosch 500. Deze spraakmakende concertserie in de Bossche Sint-Janskathedraal is vanaf het begin geregistreerd voor televisie en dvd. De concerten en de opnamen worden geroemd mede dankzij de uitstekende belichting van Lumiteus. Lichtontwerper Teus van der Stelt is volkomen dienstbaar aan de muziek en de historische ruimte van de kathedraal. Sfeervol en met inhoud ontvouwt zich elk jaar een ‘verhaal’ in muziek en beeld.

Recensie Opus 10

Extract uit: Leeuwarder Courant 10-11-2019 Rudolf Nammensma

Dan Forrest: Requiem for the Living en Jubilate Deo

Prachtige patronen

Tijdens de eerste zoete, geruststellende maten van Forrests Requiem for the living tastten kegels van licht het neogotische kerkplafond af. Ze losten op in een zacht paars aangelichte achterwand, die verder kleurde naar stralend wit en vuurrood. Van der Stelts muzikale gevoeligheid was duidelijk merkbaar. Daar waar de muziek er om leek te vragen, stegen prachtige patronen naar het plafond en machtige kleurschakeringen.

Forrests melodieuze dodenmis kreeg hiermee een extra lading, die niet afleidde van de prima bijdragen van het Opus-koor en het orkest Nootstroom, allemaal geleid door Arnaud Oosterbaan. Onder een uitwaaierende, vervagende sterrenhemel beleefde men het meeslepende Sanctus. Sopraan Jeannette van Schaik, mezzo Rosina Fabius en tenor Sander de Jong ontmoetten elkaar in het subtiele, met harpklanken aangekleurde Lux Eterna...

Oosterbaan liet zijn manschappen meeveren op Forrests klankpracht en legde een fraaie cadans aan. En de lichtkunstenaar? Die leidde het publiek voorzichtig naar een finale in technicolor.

Link naar volledige recensie

Over Teus

DSC4395_191126_Teus_van_der_Stelt.jpg

Teus van der Stelt is een gedreven regisseur, lichtcomponist en video-artiest en treedt sinds 1993 op in een groot aantal producties in concertzalen, theaters en op nationale en internationale festivals.
Hij begon zijn carrière in het theater en speelde diverse rollen in theaterstukken en televisieseries.
Als regisseur heeft hij meer dan 30 muziektheaterstukken geregisseerd.
Tijdens het opzetten van een theaterstuk zag Teus zich geconfronteerd met een te klein budget en heeft toen zijn eerste lichtontwerp gemaakt. in de jaren daarna heeft hij zijn kennis en talent verder ontwikkeld en werd hij gevraagd om ook voor anderen lichtplannen te maken.

Zijn werk kenmerkt zich door authenticiteit, subtiele afstemming, timing en creativiteit. Hij “ademt” mee met de artiesten, improviseert en maakt met licht en video een verbinding tussen muziek, musici, omgeving en publiek.

Werkwijze

Op het grensvlak
Regisseur, Lichtontwerper, lichtkunstenaar, lichtcomponist… De werkzaamheden van Teus van der Stelt zijn moeilijk onder één noemer te vangen. Met Lumiteus beweegt Van der Stelt zich op het grensvlak van lichtontwerp, lichtregie, licht- en videokunst en lichtimprovisatie. Hij wordt dan ook wel een lichtcomponist genoemd. Hij verdiept zich in de muziek, de locatie en het ensemble en maakt een ontwerp. Maar hij is ook tijdens het concert aanwezig om de beelden te sturen. Hij improviseert waar nodig met veel aandacht voor detail en heeft een uitstekend gevoel voor timing. Hij ademt als het ware mee met de musici, waardoor het publiek verder in de muziek wordt gezogen en de muziekervaring zich verdiept.

Biografie

Hij trad op bij het Bachfest Leipzig en het festival Bosch 500, werkte onder andere samen met componist/dirigent Tan Dun, Dan Forrest, Antony Hermes, het Asko-Schönberg Ensemble, Janine Jansen, Frederieke Saeijs, het Combattimento Consort en diverse orkesten, waaronder het BBC Symphony Orchestra, Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten, het Metropole Orkest en de omroep orkesten. Daarnaast maakte hij ontwerpen voor producties van Avro/Tros, NTR, Monteverdi TV en Brava. 


Als regisseur en lichtcomponist is hij sinds 2015 verbonden aan het NJON (Nationale Jeugd Orkesten Nederland). Zo regisseerde hij o.a l’ Histoire du Soldat en Berichten uit het Kamp. En maakte hij diverse lichtcomposities voor de “Muziekzomer” waaronder Blauwbaard, Oerlicht en het Jong Metropole Orkest. Samen met Ewout van Dingstee en Antony Hermes heeft hij Mahler 6 tot een spectaculair concert gemaakt.

WadOpera Peter Grimes (Britten)

NSO "De Ring" Wagner

NJO Muziekzomer

Jong Metropole orkest
Foto's : Nic Limper

Opus 10 - Dan Forrest

Televisie

Videokunst

foto's: Rene Knoop

Magische Muziekfabriek

Metropole Orkest en Percossa

Foto's : Peter Lodder

Theater

Pulse Wave

Berichten uit het kamp

NJO Muziekzomer 2017 Foto's : Roelof Rump

NJO (Mahler 6)

foto's: Roelof Rump

Die sieben Todsünden

foto's: Roelof Rump

Winterfest

Contact

Teus van der Stelt

info@lumiteus.nl
Tel: +31(6) 53692259.

Nel Vietsstraat 14 B
6702 DB Wageningen

Bank: NL28 TRIO 0338860401 t.n.v. VOF Andere Boeg
BIC:TRIONL2U
kvk nr: 11066005
BTW nr: NL8161.53.802.B.01